Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η οικογένεια είναι ένας ισχυρός δεσμός που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Από τα πρώτα βήματα του ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει την αγάπη και δένεται με όλα τα μέλη της οικογένειας. Έτσι διαπλάθεται ο χαρακτήρας του, μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό και όλο το κλίμα που δημιουργείται τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.
Συνήθως από τις καλές οικογένειες με αρχές και αξίες βγαίνουν καλοί άνθρωποι.
Όσα χρόνια και αν περάσουν οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τους γονείς τους, τους παππούδες τους, τα αδέλφια τους, γιατί είναι ένα κομμάτι από τη ζωής τους.
Νικόλας Α., Λευτέρης Α., Λήδα Α., Νεφέλη Β., Φίλιππος Δ., Βαγγέλης Ι., Χρήστος Κ., Χριστίνα Κ., Κων/νος Π., Μαρίλια Σ., Βένια Σ., Ανδρέας Τζ.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Η γυναίκα στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους θεωρούνταν, βιολογικά και ψυχολογικά, πλάσμα που δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό της και να αντισταθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα. Παντρευόταν στην εφηβεία και ο πατέρας της επέλεγε τον σύζυγό της.
Στην αρχαία Ελλάδα επικρατούσε το μονογαμικό σύστημα. Οι άνδρες μπορούσαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, αλλά μόνο τα παιδιά της νόμιμης συζύγου κληρονομούσαν όνομα και περιουσία. Η τελετή του γάμου περιλάμβανε τρεις ξεχωριστές φάσεις: τα Προτέλεια ή Προαύλια ή Προγάμια, τον κυρίως γάμο και τα Επαύλια. Η πρώτη, που ήταν ο αρραβώνας, η παρουσία της νύφης δεν ήταν υποχρεωτική. Εκεί γινόταν συμφωνία για την προίκα, η οποία συνήθως περιλάμβανε ρευστό, ρουχισμό, πολύτιμα αντικείμενα και δούλους, και έφτανε το λιγότερο στο ένα δέκατο της περιουσίας του πατέρα της νύφης. Άλλες φορές δινόταν σαν προίκα κι ένας κλήρος γης με τη μορφή πλασματικής ενοικίασης. Ακόμα η θέση της ήταν κατά κανόνα περιορισμένη στο σπίτι.
Έρευνα για τον γάμο και τη σύγχρονη οικογένεια
Τον Οκτώβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε μαθητική έρευνα σχετικά με τον γάμο και την σύγχρονη οικογένεια. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει τα ακόλουθα:
-
τις αντιλήψεις για το θεσμό του γάμου
-
τη σύγχρονη μορφή οικογένειας
-
την οικογενειακή ετοιμότητα
-
τους λόγους μείωσης των γάμων στη σύγχρονη κοινωνία
Α. Έρευνα με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο
Στην έρευνα συμμετείχαν 167 άτομα (70.4% γυναίκες – 29.6% άνδρες), ηλικίας 20-70 ετών με το 79,5% των συμμετεχόντων να είναι ηλικίας 41-55 ετών.